ahmed799, To samo bo całą skrzynie miałem :twisted: ale od jutra juz pewnie kasztelan niepasteryzowany :P
filtr kabinowy węglowy czy papierowy?
Zwiń
X
-
filtr kabinowy węglowy czy papierowy?
Witam, jak w pytaniu: węglowy czy papierowy? Podobno węglowe gromadzą wilgoć i potem szyby parują, są nijako akumulatorem wilgoci a przez papierowy szybciej odparuje. Gdzie najtaniej można kupić takie filtry?Witam, jeżdżę skodą octavią 2 FL Mint 1.4 tsi Antracyt, pozdrawiam
Była:
Jest:
1) Octavia 1,4 TSI
jak sobie kupię jeszcze więcej aut to będę miał jeszcze dłuższy podpis
-
-
kolego,węgiel i będzie ok :szeroki_usmiechBył ATD 101KM 240NM a teraz jest
ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png
https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html
Komentarz
-
-
Ja na razie miałem papierowy, ale teraz przesiadłem się na węglowy za namową znajomego z serwisu klimatyzacji. Ponoć lepsze pod względem wyłapywania alergenów (żona stała się alergiczką) i różnych zapachów. Zobaczymy jak będzie pod względem użytkowym. Jak na razie nie narzekam.Fojutowo 2011
Komentarz
-
-
Ja robiłem ostatnio przegląd klimatyzacji w Grapow w Łodzi i odradzali mi węglowy ponieważ ma mniejszy przepływ powietrza i szybciej się zatyka.
Z podobnymi opiniami spotkałem się jak jeżdziłem corollą i serwisowałem w AMX w Rzgowie - opinia od kolegi który pracował w tym srwisie.O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jelonprzesiadłem się na węglowy za namową znajomego z serwisu klimatyzacji. Ponoć lepsze pod względem wyłapywania różnych zapachów.If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
Zamieszczone przez JerzyM73odradzali mi węglowy ponieważ ma mniejszy przepływ powietrza i szybciej się zatyka.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez vazTu jest wyjaśnione znaczenie węgla aktywnego w filtrze kabinowym :idea:Zamieszczone przez innovapory/otwory (jak zwał tak zwał) wyłapujące substancje przez węgiel aktywny są zbyt małe żeby zatrzymać w nich substancje organiczne (zresztą uległyby momentalnie zapchaniu). Węgiel aktywny moim zdaniem służy do zatrzymywania związków chemicznych (stąd uprzednio podałem przykład wyziewu Ikarusa) a nie organicznych. Ten węgiel sprawdza się dość dobrze w filtrze do mojego akwarium (oraz filtrze wody pitnej marki Britta) ale w filtrach powietrza to pic na wodę (woda w filtrze tylko w Fokusie) i wyciąganie kolejnych pieniędzy od użytkowników. Dodam jeszcze że:
1) filtracja węglem aktywnym daje rezultaty przy wielokrotnym przeciągnięciu substancji filtrowanej przez filtr (w samochodzie z otwartym obiegiem słabo możliwe. Mój filtr przeciąga całą zawartość akwarium trzykrotnie w ciągu godziny a efekty filtracji węglem (używam tylko w uzasadnionych przypadkach) stają się widoczne dopiero po kilku dniach.
2) węgiel aktywny po około trzech tygodniach eksploatacji zaczyna uwalniać uprzednio wychwycone substancje chemiczne, taką informację zresztą można znaleźć na wkładach filtrów tam gdzie producent poczuwa się do odpowiedzialności aby uprzedzić użytkowników, polecam przykładowo instrukcję do Britty
3) nie słyszałem (ale też nie interesowałem się tym i nie zagłębiałem) żeby miał właściwości bakteriobójcze, zatem wszystko co na nim osiądzie ma się raczej dobrzeIf we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
innova
Zamieszczone przez vazAkurat istotny jest cały temat ... Zobacz jeszcze tu.
"...Później powietrze przenika przez zapewniającą stabilność konstrukcyjną filtra włókninę (3), której tylna strona pokryta jest warstwą węgla aktywowanego (4). Ten ostatni filtruje zarówno szkodliwe gazy, takie jak ozon i tlenki azotu, jak i nieprzyjemnie pachnące substancje, takie jak tlenki siarki i siarkowodór."
natomiast to, czy pozostałe warstwy filtr węglowego wyłapią pyłki lepiej niż klasyczny filtr to już jest kwestią porównywania konkretnych produktów moim zdaniem... i raczej dużych róznic bym się nie spodziwał...natomiast zupełnie inne światło na sprawę rzuca ostatnio rozpracowywany problem szczelności filtrów... i tu może pojawić się argument za stosowaniem filtra węglowego ze względu na sztywniejszą obudowę. Była koncepcja oklejania go dodatkową taśmą (np z gąbką) ale ja po głębokim zastanowieniu bym nie szedł tą drogą, przy złym wykonaniu (również taśmy) taśma albo jej częśc może zostać w przewodach dolotowych i będzie kłopot.
Komentarz
-
Zamieszczone przez vazAkurat istotny jest cały temat ... Zobacz jeszcze tu.
Różnica w cenie między filtrem zwykłym a węglowym jest niewielka i nieporównywalna do kosztów serwisowania zagrzybionej klimy :idea:
Tzw. „węglowe" filtry kabinowe oczyszczają powietrze ze wszystkich substancji drażniących, szkodliwych oraz nieprzyjemnie pachnących niemal w 100 proc., dzięki czemu skutecznie chronią zdrowie oraz podnoszą bezpieczeństwo i warunki jazdy.
Nie jestem odosobniony w opiniach, ale jakoś smrody spalin i pozostałych wyziewów dolatywały z nie mniejszym natężeniem niż przy stosowaniu zwykłego filtra papierowego. A to, że producent sobie napisał taką laurkę... żebyś ty wiedział co ja wygaduję w swojej pracy, a robię w marketingu... Nie ważne co się sprzedaje - ważne JAK !!!If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
Zamieszczone przez aro_40Nie jestem odosobniony w opiniach, ale jakoś smrody spalin i pozostałych wyziewów dolatywały z nie mniejszym natężeniem niż przy stosowaniu zwykłego filtra papierowego. A to, że producent sobie napisał taką laurkę... żebyś ty wiedział co ja wygaduję w swojej pracy, a robię w marketingu... Nie ważne co się sprzedaje - ważne JAK !!!O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Filtr węglowy w porównaniu ze zwykłym adsorbuje dużo większą ilość drobin organicznych zawartych w powietrzu (pyłki, zarodniki grzybów itd.), które osadzając się na wilgotnym parowniku powodują powstawanie zanieczyszczeń będących źródłem "zapachów" z klimy. To jest właśnie najważniejsza funkcja kabinowego filtra węglowego, adsorbcja cząstek organicznych a nie pochłanianie zapachów z zewnątrz.Antyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
Komentarz
-
-
ja jako że jestem alergikiem, to zawsze wybieram z węglem aktywnym. ostatnio dwa razy pod rząd wymieniałem na taki filtr Manna i nie narzekam
Komentarz
-
Komentarz